SC XAVEROV Horní Počernice
Oficiální webové stránky klubu
Doporučená denní dávka pitného režimu je 2 až 2,5 litru tekutin (tekutinami se myslí i polévka, ovoce, zelenina a veškeré produkty, které obsahují vodu, mléko není tekutina, ale poživatina).
Voda: nejlépe čistou vodu stolní vodu nebo vodu z kohoutku. Vodu je možno lehce dochutit sirupem, při větší zátěži možno použít iontový nápoj, pozor nepít každý den.
Džusy : čerstvě lisované nebo 100% jablko, pomeranč, hruška, ananas, nepít nektary nebo multivitaminy! Džusy ředíme vodou v poměru 1:1. Maximálně 3 dcl džusu denně.
Čaje : ovocné a bylinkové, jakéhokoliv druhu denně max. ½ L. Pokud možno měnit druhy po 2 týdnech. Pokud sladit, tak ideálně medem – ale opatrně se slazením.
následující tekutiny nepít, nebo alespoň zásadně omezit.....
Limonády – Coca cola, Fanta, Sprite, Kofola……a jiné limonády obvykle obsahují zdravotně riziková umělá barviva i příchutě a chemické konzervační látky. Jinými slovy, je to roztok toho nejhoršího, co si lze v oblasti nápojů představit.
Základní problém všech limonád a slazených nápojů spočívá v mimořádně velkém obsahu jednoduchých cukrů, tímto ale nekončí! Jednoduché cukry, jako jsou disacharid sacharóza a vysokofruktózový sirup, spolu s kyselinou fosforečnou porušují metabolismus, způsobují ukládání tuků, ohrožují játra a poškozují zubní sklovinu, což je příčinou nadměrného kažení zubů.
Ovoce – borůvky, maliny, jahody- největší antioxidant, jablka (kyselé), broskve, švestky,
Banány, hrušky – sladké, meloun, hroznové víno, jižní citrusové plody – nevhodné pro děti trpící nadváhou.
Sušené ovoce vhodné, ale pozor na množství, z důvodu většího množství cukru.
Zelenina – mrkev, celer, petržel, karotka, brokolice- nejlépe syrová nebo lehce dušená či spařená, jakýkoliv druh zelí, rajčata – antioxidant, paprika – nejvíce vitamínu C, zázračná zelenina cibule, česnek, křen
Maso – vhodné je lehce stravitelné maso jako – kuřecí (ideálně bez kůže- důvodem je hromadění antibiotik na kůži zvířete), krůtí, králičí, občas zvěřina, mořské ryby – losos, pangas, makrela, sardinka, ryby sladkovodní – štika, pstruh z horních toků řek, občas hovězí
Uzeniny – dušené šunky – krůtí nebo kuřecí, pravý uherský salám, parmská šunka, prossutto v malém množství – větší obsah soli
Pokud možno bio uzeniny (větší obsah masa v produktu, minimální množství konzervantů než u konvenčních potravin)
Těstoviny – vhodný jakýkoliv druh, ale pokud možno celozrnné 2x týdně
Brambory – vařené, vařené ve slupce, pečené pouze v alobalu, občas i bramb. kaše
Sýry – cottage, Lučina, Gervais, tvrdé sýry v rozumném množství
Jogurty – bílé, pokud možno bio jogurty s ovocnými přísadami
Obecně vhodné přílohy: zelenina, těstoviny, rýže, jáhly, pšeničný bulgur, vařené (pečené) brambory
Ostatní vhodné potraviny, které ještě nebyly zmíněny : olivový olej na vaření, olivový olej – extra vergine za studena lisovaný – na saláty- studená kuchyně, mouka celozrnná, javorový sirup – doslazení jogurtů, palačinek, pudinků, ovocných salátů….., müsli (různé druhy), kukuřičné lupínky bez ochucení, slunečnicové a dýňové a lněné semínka, ořechy – para, mandle, lískové, vlašské – nesolené a nepražené!!, vajíčka max. 3x do týdne (bílek neomezeně), máslo pokud možno Bio (občas) né margarin.
husí, kachní, žralok, úhoř, prorostlé vepřové – slanina
párky, klobásy, veškeré vepřové salámy, vnitřnosti (držky, tlačenka, jiternice, prejt), jakékoliv maso smažené v trojobalu, nevhodné smažení ve fritéze!!
smažené brambory ve fritéze či na pánvi, vůbec né hranolky – mrtvé jídlo
uzené sýry, plísňové sýry a obalované sýry v trojobalu (eidam, hermelín)
Sladkosti – nevhodné, ale v malém množství možné, při energetickém výdaji – puding, dětské piškoty, rýžový nákyp, palačinky s marmeládou nejlépe s čerstvým ovocem, bez šlehačky, záviny – nejlépe domácí, ale nepřeslazovat, müsli tyčinky – mohou být polité hořkou čokoládou, hořká čokoláda min. 70% s možností příchutě ovoce (né denně a né celou čokoládu), nevhodné kynuté buchty, dorty, zmrzliny, nanuky, oplatky (nekvalitní ztužený tuk)…… a další dobroty…..
OBECNĚ NEVHODNÉ – brambůrky, tyčinky, solené arašídy, sladkosti, bonbóny (výjimku tvoří gelatinové bonbóny), kofeinové nápoje (cola), jakékoliv smažené pokrmy v trojobalu, uzené salámy a sýry, vývar z kostí - obsahuje antibiotika a jiné složky , ochucené lupínky (skořicové, čokoládové, jogurtové..), přezzralé ovoce a zelenina (nahnilá nebo nemocná), paštiky, konzervy, ….
Autor: Jiří Janeček (šéftrenér přípravek Slavia Praha) + drobné úpravy od trenérů SCX 2011
13 / 4 / 2021
Celkem jsme navařili 623 obědů, zapojili se s námi hokejisté NHL Nashville Predators a jedeme dál….
2 / 4 / 2021
Virtuální souboj mezi hráči, trenéry a rodičemi se sourozenci, kdo dříve urazí cestu na finále LM v Istanbulu.
1 / 4 / 2021
Neuvěřitelné, do výzvy se zapojily téměř všechny ročníky, od nejmenších po A tým
29 / 3 / 2021
Přihlášku je možné podávat do 14. května 2021
22 / 3 / 2021
Podívejte se na Facebook video, jak jim to šlo...
22 / 3 / 2021
Současná situace bohužel zatím není organizovaným tréninkům nakloněna, přesto se jako klub snažíme kluky udržovat aktivní...
"Hrajem fotbal pro zábavu, nevěšíme nikdy hlavu,
zvítězíme beze slov, my jsme přece XAVEROV.
Hej, hej, hej, XAVEROV je nej!